Hvordan holder vi låget på Pandoras æske lukket? - Om balancen mellem privacy og det “sømløst integrerede sundheds(data)væsen”.

PrintPrint
Oplægsholder
Navn: 
Jan Riis
Stilling: 
Partner
Firma/organisation: 
Lakeside A/S
E-mail: 
jri@lakeside.dk
Hovedbudskaber
Disse tre budskaber kan deltagerne forvente at få med hjem efter at have hørt indlægget.
1: 
Vi giver vores bud på, hvordan den næste generation af persondata-anvendelse ser ud
2: 
Hvordan finder vi balancen i mellem ”sømløs datadeling” og ”verdens bedste privatlivsbeskyttelse” i det danske sundhedsvæsen?
3: 
Eksempler på hvad pseudonymisering og anonymsering af data kan, og ikke kan

Ét af de områder der rummer lige store muligheder og barrierer for anvendelse i sundhedsdomænet, er data - data om os som befolkning. Som individer. Om vores livsførelse. Om vores brug af medicin. Om vores alt muligt.

Vores fælles udfordring er, at vi skal finde balancen mellem datadeling i “det sømløst integrerede sundhedsvæsen” og verdens bedste privatlivsbeskyttelse. Tipper vi til den ene side, mister vi borgerens tillid. Tipper vi til den anden, bliver det - på godt jysk - rigtig træls at være borger og sundhedsfaglig i sundhedsvæsenet.

Pandora var smuk, og hun var en gave til os alle ([Pandora] = “alles gave”). Men hun har altså en æske med, der er fuld af ulykker og lækager.

Næste bølge af data-anvendelse er lige på trapperne; snart forventer vi som borgere, at vores egne data, målinger og registreringer kan anvendes i vores behandling og vurdering af vores sundhedstilstand. Især hvis det drejer sig om kroniske lidelser, hvor vi mener, at vi er eksperter i egen sygdom.

Oplægget vil med afsæt i et konkret arbejde med pseudonymisering og øvrige relevante sikkerhedstiltag præsentere problemstillinger og løsningsprincipper, der kan være med til at sikre, at vi alle sammen formår at holde balancen i fremtiden.